Filters
Show Metadata
Rating
  7x
Colored Labels
Keywords (2)
GeoRge_Foto www.georgefoto.cz
Deset let od exkurze naší katedry do Krakova a Malopolska v roce 2014 (viz fotoalbum) vyrazíme letos na obdobná místa znovu.
INFONÁSTĚNKA BUDE PRŮBĚŽNĚ AKTUALIZOVÁNA ZDE.

Během exkurze důkladně poznáme někdejší sídelní a korunovační město polských králů Krakov, přičemž nemineme ani památky jeho dramatické novější historie. Budeme rovněž putovat po okolním regionu Malopolska, včetně solných dolů, dřevěných kostelů a zřícenin hradů na vápencových skalách, tzv. Orlich gniazd (vybudovaných na obranu proti obávaným českým vpádům a občas naopak jako opory zájmů českých panovníků).
Termín 18. až 25. VIII., ubytování hostel, resp. kemp. Doprava: bus, potřebný ISIC. Předběžná cena 8,800 Kč. Platba nejpozději do 15. IV., nezaplacená místa budou postoupena náhradníkům.
Při platbě pro jistotu uvádějte jméno účastníka exkurze. Za někoho můžou platit rodiče apod. Zejména pokud má vlastník účtu jiné příjmení, obtížně se to dohledává.

Upozornění: Bude se dost chodit, nebudeme se vyhýbat dešti a jíst budeme to samé jako domorodci. :)

Případná zdravotní omezení je potřeba předem nahlásit!

Doporučená literatura pro všechny: Leszek Mazan, Český Krakov, české Malopolsko, Cieszyn 2013 (berte ale v úvahu, že autor není historik).

„Neboť kníže polský Měšek, nad něhož nebylo lstivějšího člověka, ihned se zmocnil lstí hradu Krakova a všechny Čechy, které tam zastihl, dal pobít mečem.“ (Vysvětlení kronikáře Kosmy, jak byl původně vislanský Krakov ovládnut vládci Velkopolska.)

"V této době Češi Krakov ohradili" (Svědectví Svatokřížských letopisů o pokusu Václava II. znovu spojit Krakov a Prahu pod vládou jednoho panovníka.)

STUDENTSKÁ VYSTOUPENÍ čili REFERÁTY 2024
Délka max. 20 minut; nečíst, ale písemné poznámky možné; didaktické prvky a různá vybočení z frontálního výkladu vítány; provázání s místem vystoupení a s českými dějinami žádoucí; na závěr uvést zdroje (pokud je mezi nimi také Wikipedie, tak raději polská; u středověkých témat jsou často primárními prameny kroniky Długosze a jeho předchůdců).
Příklad: Referát o polských husitech může být propojen s informacemi o kandidatuře Kazimíra Jagellonského na českého krále a o navštíveném hradu Rabsztyn, patřícím rodině nejvýznamnějšího polského husity Spytka III. z Melsztyna. Nemusí jít pouze o frontální výklad, lze například vymyslet dramatizaci či předání vědomostí formou kvízu apod. A není špatné nezapomenout ani na případnou roli žen. (V tomto příběhu se kupříkladu nabízí hned tři důležité ženské hrdinky, intrikánská císařovna Barbora nesnášející svého zetě, Kazimírova rusínská matka Soňka-Sofie, které díky jejímu původu nevadí přijímání pod obojí, a Spytimírova manželka Beatrix bojující za právo pohřbít svého za kacíře prohlášeného muže.)
Témata na vedlejší nástěnce zde na Zoneramě. Heslo bylo rozesláno všem zapsaným účastníkům.

HODNOCENÍ REFERÁTŮ Z LOŇSKÉ EXKURZE "SPIŠ":
+ Většinově schopnost mluvit spatra a referáty nečíst.
+ U některých schopnost využít i zdroje v cizích jazycích, včetně polštiny apod.
+ Častá snaha o zařazení didaktických aplikací, včetně herních prvků.
- Místy přílišná popisnost, občas je lepší trošku ubrat jména a letopočty a probudit posluchače provokativní otázkou či humorem.
- Někdy příliš obecné zaměření, postrádající místní kontext a využití s tématem souvisejících objektů v okolí.
- Ne vždy dost promyšlený závěr, např. s krátkou shrnující myšlenkou, připomenutím vztahu k současnosti, českým dějinám apod.

PŘEDCHOZÍ EXKURZE "KRAKOV, MĚSTO KRÁLŮ", 22.–28. IX. 2014
Motto: Jsou-li Čech a Lech pokrevní bratři, pak Krakov připomíná jen nepatrně mladší dvojče Prahy.
Citát někdejší kolegyně z katedry, prof. M. B.: Neveselý je pohled na Čecha a Poláka, kteří k dorozumění potřebují jazyk germánský.
Detailněji k programu exkurze 2014 viz fotografie níže.