Filters
Show Metadata
Rating
  1x
Keywords (2)
rekonstrukce1611 St. Corona am Wechsel
KLÁŠTERNÍ VYCHÁZKY

AKTUALITA: Program v letním semestru zaměřen na detailní poznávání interiérů klášterů a klášterních chrámů. V rozvrhu KHIS122. Termíny s přihlášenými dohodnuty vždy na základě jejich časových možností. Dohodnuté vycházky níže:

18.května, milosrdné sestry sv. Karla Boromejského v jejich nejstarším českém klášteře pod Petřínem, včetně jejich archivu u sv. Notburgy. Naší hostitelkou bude generální archivářka kongregace S. M. Fidelis Sedláková a jedním z hlavních témat činnost boromejek v době komunistického režimu. Sraz 8:30 před kostelem sv. Karla Boromejského (Vlašská ulice). Hosté vítáni!

11.května, augustiniáni u sv. Tomáše na Malé Straně, průvodcem kostelem a konventem založeným králem Václavem II. bude místní farář fr. P. Wit Marciniec OSA.
4.května: Utajené prostory kláštera u Panny Marie Sněžné, které jsme neviděli v zimním semestru. Našimi hostitelem bude P. Petr Regalát Beneš OFM.
13. dubna, Malá Palestina čili někdejší augustiniánská kanonie na Karlově (Mons sancti Caroli). Prohlídka jedné z nejdůležitějších fundací Karla IV. se zdejším kustodem Miroslavem Křižanem. Čeká nás mimo jiné výstup ke zvonům a nad klenbu a sestup do Betlémské jeskyně.
6.dubna, kostel, konvent a sídlo velmistra křižovníků s červenou hvězdou s P. Tomášem Gregůrkem O.Cr.
23.března, kostel a klášter bratří kapucínů (nejpřísnější větve františkánů) u sv. Josefa s místním kvardiánem a rektorem fr. P. Vojtěchem Drahomírem Dvouletým OFMCap.
16.března, pokračování prohlídky konventu a chrámu dominikánů u sv. Jiljí s fr. P. Irenejem Robertem Šiklarem OP, který chystá různá překvapení, tentokrát včetně výstupu na velkou věž.
2. března, někdejší konventní kostel bosých trinitářů u N.Trojice s O. mitr. Kornelem Maria Balážem, sraz 8:15 před kostelem ve Spálené ul.
23. února, konvent dominikánů u sv. Jiljí (1. část).

Výběr pro samostudium:
Regula Benedicti. Řehole Benediktova, 1998
K. S. Frank, Dějiny křesťanského mnišství, 2003
D. Foltýn, K. Charvátová, P. Sommer (edd.), Život ve středov. klášteře, Colloquia mediaevalia Pragensia 3, 2005
P. Vlček, P. Sommer, D., Foltýn, Encykl. českých klášterů, 1997, 9-168.
D. Foltýn a kol., Encykl. moravských a slezských klášterů, 2005, 11-133.
J. Svátek, Organizace řehol. institucí v č. z. a péče o jejich archivy, in SAP 20/1970, 503-624.

Požadavky pro udělení ZÁPOČTU, 3 alternativy: a) shrn. text o vybraném klášteru využitelný jako internetové heslo (konzultace a schvál. výběru možné vždy na konci výuky) b) koment. fotodokumentace vybraného kláštera (konzultace a schvál. výběru možné vždy na konci výuky) c) test znalostí z přednášek a z exkurzí (v posled. semináři v semestru)

AD INTERNETOVÉ HESLO: rozsah cca 4-5 NS (1 normostrana 1800 úhozů), heslo obsahuje A) perex, B) struč. dějiny objektu, C) popis součas. stavu z hlediska návštěvníka, D) seznam nejvýzn. vedut a hist. plánů, výběr; E) bibliografie, výběr nejvýzn. titulů, F) čísl. odkazy na pram. a liter. V případě hesel určených pro wikipedii stačí 3 NS textu (připravováno na wikiped. pískovišti a zveřejněno až po schválení)

AD FOTODOKUMENTACE: krátký úvodní shrn. text + min. 25 snímků se struč. popisy, celkový počet snímků neomezen (hlavně zazipovat!), soubor by měl obsahovat celkové pohledy na fasády a hlavní prostory interiéru, případně i řešení zahrady, dále detaily architekt. a jejích součástí, např. histor. dveře a kliky, obnaž. části zdiva apod., vhodné též dálk. pohledy na objekt v krajině či v panoramatu města. Soubory zasílat přes aplikaci "ulozto.cz". PROSÍM NEFOTIT V DETAILU MOBILIÁŘ! Ukázka fotodokum.: https://eu.zonerama.com/trckuvhradvzelive/Photo/8656531/337600659
http://klastery.zonerama.com/Album/552466

TÉMATICKÉ OKRUHY K TESTU: a) 5 typů řádů a jejich poslání, b) řeh. pravidla, případně etapy vývoje řeh. života v č. z. či pražské kl. (podle toho, které přednášky během semestru proběhly),